16.08.2008

la tehzen.......

Kaçış hep vardı....bir tercih yada zaruret ama tarihi insanınki kadar eskidir kaçmanın belkide ....İnsan yorulunca,,sıkılınca bakışlardaki öfkeden ,hırstan kaçmak nimet gibidir.Huzurlu zamanlarda bile üstü örtülmüş bir ihtimal olarak, zihnimizin kuytu köşesinde bekler.
Ama kaçışlar birazda şaşkınlık eseridir.Çünkü aslolan hep yanımızdadır....Huzuru aramaya başlıyacağımız yer tamda kalbimizin kapağına adı nakş olandır.Kutlu resulün "sevr"de dostunu ferahlattığı cümlesi budur ".....la tehzen innallahe meane"(mahzun olma şüphesizALLAH bizimle".belkide tevhid cümlesi kadar mühim dir bunu anlamak.anlamsal olarak eşittir bence .
sukut;Güvercinler yuva yapacak bir gün ve ağını dokuyacak örümcek....
***
Hayat zincirinden boşalmış yırtıcı hayvan gibi geliyorsa üstünüze "la tahzen......"
Çok değer verdiğinizin ,çok değer kaybettirdiğini farkettiyseniz "la tahzen...."
Aile,eş ,dost,arkadaş,yar,yaren şaşırttıysa sizi "la tahzen..............."
Yine ve yeniden saklanmanız için örümcek ağı gerekiyorsa "latahzen............."
Hayal kurmanın ne kadar anlamsız ve boş olduğu çarptıysa suratınıza "la tahzen........"
Her kapı kapandıysa yüzünüze "la tahzen........"
Kaçma planları kurmuş, fakat çare olmayacağını anladıysanız "la tahzen........."
***
Bir kitapta okumuş olmalıyım ,yada bir konferansta duydum
Ebeveynlerin çocuklarını uyuturken kullandıkları kelimelerinde çocukların ruh dünyasına önemli bir yer tuttuğunu hatırlıyorum.Hatta şöyle bir tavsiye vardı.iki yaşında dili çat pat dönen yarım kelimeler kuran çocuğunuza.her gece yatarken "Allah bizimle beraber,Allah bizi görüyor,Allah bizi seviyor"diyerek üç cümleyi üçer tekrarla söyleterek uyutun.bu çocukta otamatik bir güce dayanma (iman )oluşumu sağlıycaktır.korkulardan emin cesur ve huzurlu olacaktır.ve beş yaşına geldiğinde şaşıracağınız iman alametleri gösterecektir.(hırsızlık yapmamak ,yalan söylememek gibi)
Kimbilir biz ne ninnilerle büyüdük ,hala çıkamadık çocukluk ruhundan .Oyuncaklarına dalmış her çocuğa hasretle bakıyoruz hala .Kalıplarımız uymadığı için kullanmıyoruz park ın salıncaklarını...Ama bırakıverseler kuracaz hemen oyunumuzu...."La tahzen innallahe meane"

5 yorum:

Adsız dedi ki...

hiç süphesiz !!
dört duvar arasinda yanliz deyiliz
kırık bir kalbimiz yok !
hayallerimiz buruk deyil !
kelimeler inciltici !
dostlar kirici deyil !
kapilar ardina kadar açik !
........RABBİM bizimle

Adsız dedi ki...

Allah razı olsun. İnsanın yüreğine su serpiliyor bunları duyunca La tahzen innallahe meane... Sanki rahatladığımı hissediyorum... Rabbim bizleride her zaman yanında olduğu ve yanında olan kullarından eylesin.

havzen dedi ki...

yorumlarınız ,lutuflarınız için teşekkür ederim...Hazan yaprağı bu kelimeler benide rahatlatıyor ..Rabbim unutturmasın inşeallah...vesselam..

Adsız dedi ki...

Bismillah'taki "be" harfinin onlarca anlamlarından sadece biridir "la tehzen..."

"Allah'ın ismiyle..."

"Allah bizimle..."

Adsız dedi ki...

Zamanın neresinden tuttun?" diye sorarken kendime, yine kaçırıyorum ânı elimden, akıp giden nâzenin bir ipek misâli elimden kayıyor hayat damlacıkları.Ama tutmak gerekiyor uzatılan eli ve eğer kurtuluş beyan ediyorsa ''la tehzen..''

Kaleme kelam ettirene hamd olsun..